Tiroida si cordul

Glanda tiroidă secretă hormoni care influiențează fiecare organ din corp, în special inima. Acești hormoni au rol în reglarea ritmului cardiac și a presiunii arteriale, a nivelului de colesterol din sânge. Dacă tiroida nu funcționează normal, fie că este vorba despre o secreție hormonală excesivă, fie deficitară, apar disfuncționalități cardiace.

AFECTAREA CARDIACĂ ÎN HIPOTIROIDIE

Este cea mai frecventă disfuncție tiroidiană, reprezentând 80%. Hipotiroidia se manifestă prin oboseală, creştere în greutate, intoleranţă la frig, constipaţie şi piele uscată. Deficitul de hormoni tiroidieni afectează inima şi sistemul circulator în diverse feluri. În primul rând are loc o încetinire a ritmului cardiac, bradicardia, ceea ce duce la rigidizarea arterelor şi, în consecinţă, la creşterea presiunii arteriale. Un alt efect al hipotiroidiei este nivelul crescut de colesterol, care la rândul său favorizează instalarea bolilor cardiovasculare. Prin urmare, o scădere a funcţiei tiroidei poate creşte riscul de a dezvolta boli cardiace, ca urmare a creşterii nivelului de colesterol din sânge. Excesul de colesterol poate determina hipertensiune arterială, boală arterială coronariană (angină pectorală,  infarctul miocardic) sau periferică (arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare), accident vascular cerebral, pericardită,  insuficienţă cardiacă. Tratarea acestei disfuncționalități, normalizează colesterolul.

AFECTAREA CARDIACĂ ÎN HIPERTIROIDIE

Mai puțin frecventă decât hipotiroidia, hipertiroidia poate avea, la rândul ei, consecinţe negative asupra inimii. Simptomele care pot ridica suspiciuni cu privire la această afecțiune sunt somnolenţa, intoleranţa la căldură, transpiraţia abundentă, creşterea în volum a glandei tiroide, scăderea în greutate, apetitul crescut şi diareea. Producţia excesivă de hormoni tiroidieni poate duce la creşterea tensiunii sistolice şi scăderea tensiunii arteriale diastolice, generand un debit cardiac crescut. Pulsul este accelerat. Astfel, creşte riscul de apariţie a  fibrilaţiei atriale , cea mai cunoscută tulburare de ritm cardiac. Aceasta poate mări semnificativ riscul de complicaţii severe, precum atacul cerebral. Aceste tulburari, pot determina, în timp, insuficienţă cardiacă, hipertensiune, hipertrofie ventriculară şi pot duce la infarct miocardic. Colaborarea dintre cardiolog și endocrinolog este necesară pentru a diagnostica, monitoriza și trata eficient pacientul cu disfuncție tiroidiană.

Leave a reply